Je hond laten titeren: ja of nee?

rottweiler-1785760_960_720

Vroeger ging je met je hond naar de dierenarts voor een complete ‘cocktail-inenting’ en dan was je er weer voor een jaar vanaf. Tegenwoordig is het mogelijk je hond te laten titeren. Maar wat is titeren eigenlijk? En waarom zou je het wel of juist niet doen?

Wat is titeren?
Bij titeren wordt bloed afgenomen bij je hond om te kijken hoeveel antilichamen er aanwezig zijn in het bloed. Als een hond wordt gevaccineerd, is het de bedoeling dat het immuunsysteem reageert door antilichamen aan te maken. Dat gebeurt niet bij alle vaccinaties. Voor de volgende drie ziektes kan er worden getiterd: hondenziekte, parvo en besmettelijke hepatitis.

De titerbepaling kan in een laboratorium plaatsvinden. Daarvoor is een hele buis bloed nodig en dan duurt het een paar dagen voordat de uitslag er is. Tegenwoordig kan het ook met een sneltest, de Vaccicheck. Dan is maar een klein druppeltje bloed van je hond nodig en krijg je meestal dezelfde dag al de uitslag.

Aan de hand van deze uitslag wordt er gekeken of en wanneer je hond weer gevaccineerd moet worden. Als er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn, dan is het niet nodig om te vaccineren. Is het aantal antilichamen in het bloed te laag, dan zal de vaccinatie met de juiste hoeveelheid worden samengesteld. Hoe lang het werkt, is niet echt te voorspellen. Maar als er een ‘hoge titer’ uit de test komt, dan behoort drie jaar zeker tot de mogelijkheden.

Onschuldig of gevaarlijk?
In principe kunnen pups al vanaf een week of 9 getiterd worden, want het kan zijn dat ze voldoende antilichamen van moederhond hebben meegekregen. Maar niet elke dierenarts is hier een voorstander van; pups vinden bloedprikken vaak vervelend en de risico op infecties zou kunnen toenemen. Hierover zijn de meningen dus verdeeld.

Vaccinaties zijn niet geheel onschuldig. Ook niet heel erg gevaarlijk, maar ze kunnen wel bijwerkingen hebben. In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen mild, maar ze kunnen altijd voorkomen. Want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Dat is geen reden om niet te vaccineren, maar zou wel een reden kunnen zijn om niet onnodig te vaccineren.

Uit onderzoek blijkt dat het titeren met Vaccicheck betrouwbaar is om te voorspellen of je hond ook voor de komende tijd beschermd is. Ook de vaccinaties via het standaardschema zijn veilig. Op internet is tegenwoordig alles op te zoeken en na te lezen. Soms krijg je de meest angstaanjagende verhalen onder je neus wat er kan gebeuren bij het wel of niet vaccineren van je hond. Het enige dat wij kunnen zeggen: het is en blijft een zeer persoonlijke keuze, die je maakt in het belang van je hond!

Wat is jouw mening?
Wil je reageren op deze blog? Laat je reactie achter op onze Facebookpagina en bekijk wat de mening van andere hondeneigenaren is over titeren.

Meer weten over onze producten? Neem een kijkje in onze webshop.

hypoallergeen hondenvoer

Alaska River

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met zalm, haring, kip, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
Hypoallergeen hondenvoer

Island Farm

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met eend, kalkoen, wild, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu

Junior Valley

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer voor pups. Met vijf soorten vis, kip, groente en fruit. Geschikt voor honden van 1-12 maanden van alle rassen.

Bestel nu
Hypoaalergeen hondenvoer

Wild Forest

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met wild, lamsvlees, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu