Je hond in coronatijd: ‘Moet ik wéér mee wandelen?

pexels-photo-3664542

De coronacrisis brengt voor veel mensen een boel narigheid, maar onze honden beleven gouden tijden. Aan aandacht geen tekort nu iedereen meer thuis is. Alle gezinsleden zijn ineens ‘baasjes’ geworden die staan te popelen om met de hond naar buiten te gaan. Want ja, nu we bijna nergens heen kunnen en moeten thuiswerken bewegen we weinig. En dus offeren we ons allemaal graag op om met de hond te gaan wandelen. Normaal gesproken heeft je viervoeter daar absoluut geen problemen mee, maar het kan ook uit de hand lopen. En als er dan weer iemand met die riem aan komt lopen, draait hij zich het liefst nog even om in zijn mandje…

Mogelijke klachten
Als er van de ene op de andere dag ineens veel vaker, maar ook veel langer met de hond gewandeld wordt, kunnen onderstaande klachten ontstaan:
• Kapot gelopen pootjes;
• Doorgesleten eeltkussentjes;
• Afgesleten teennagels door het vele lopen over asfalt;
• Pijn in spieren en gewrichten (tenzij de hond gewend/getraind is zoveel te lopen);
• Gewichtsafname.

Langzaam opbouwen
Natuurlijk is wandelen gezond voor baas en hond. En natúúrlijk kan je hond heel wat hebben. In principe zal een hond nooit aangeven dat hij er genoeg van heeft, tenzij het een oudere hond betreft of er zich een blessure voordoet. Want hoe leuk is het als je altijd mee mag! Maar rust en regelmaat heeft een hond ook zeker nodig, dus ons advies zou zijn: kijk goed naar je hond en wat hij aankan. Niet elk ras is hetzelfde. Loop je normaal vier keer een ronde van een kwartier, dan kan dit niet opeens naar vier keer een uur. Net als wanneer wij gaan trainen voor bijvoorbeeld een hardloop- of wandelwedstrijd, is het heel belangrijk om langzaam op te bouwen.

Pas op voor heet asfalt!
Als de zon wat vaker en uitbundiger gaat schijnen komt er nog een ander probleem de hoek om kijken: het asfalt. Natuurlijk is het heerlijk om samen met je hond in het zonnetje te wandelen of fietsen, maar wij mensen hebben schoenen aan… Het asfalt kan dusdanig heet worden dat het pijn doet aan de hondenpootjes en kan zelfs tot verbranding leiden. Dat is natuurlijk niet wat je wil voor je trouwe maatje!

Als de buitentemperatuur 25 graden is, dan kan de temperatuur van het asfalt zomaar oplopen tot 50 graden. Dit geldt ook voor zand en stoeptegels. Als je wilt weten of de bodem waarop je hond wandelt te heet is, dan kun je je handpalm vijf tellen erop houden. Als je hand pijn doet, dan kun je ervan uitgaan dat dit dus ook zeer pijnlijk is voor de pootjes van je hond.

Gewoontedieren
Veel van onze honden zijn gewend aan bepaalde gewoontes die we er zelf hebben ingebracht. Zo hebben de zogenoemde ‘coronahonden’ nu ineens een ongelofelijke conditie opgebouwd, omdat al die baasjes meer tijd hadden om ze mee te nemen. Het zou fijn zijn als dit in de toekomst niet zal veranderen en baas en hond samen kunnen blijven genieten van de gezamenlijke wandelingen. Al zal de hond misschien nog wel eens denken: nu even niet…

Hypoaalergeen hondenvoer

Wild Forest

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met wild, lamsvlees, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
Hypoallergeen hondenvoer

Island Farm

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met eend, kalkoen, wild, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
hypoallergeen hondenvoer

Alaska River

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met zalm, haring, kip, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
proefpakket

Proefpakket

Het proefpakket van is dé manier om Wolf's Mountain te proberen!

Bestel nu