Het coronavirus en jouw hond: 5 vragen en antwoorden

3 boxers

Het coronavirus (COVID-19) houdt ons land in zijn greep. Maar wat betekent de uitbraak van dit virus voor jouw hond? In dit dogblog geven we antwoord op vijf vragen die leven onder hondeneigenaren.

Kan Corona COVID-19 mijn huisdier infecteren?
Hoewel wordt aangenomen dat COVID-19 afkomstig is van wilde dieren, zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat virussen huisdieren kunnen infecteren. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het infecteren van mensen met COVID-19.

Maar er waren toch wel honden positief getest op COVID-19?
Er is op dit moment één geval bekend in Hong Kong, waar er bij een hond positief is getest op COVID-19 met een laag aantal virusdeeltjes. De eigenaar van deze hond is besmet met het virus. De hond is getest, maar had zelf geen klachten. De vraag is nu of dit virus alleen aanwezig was door intensief contact met het baasje of dat de hond écht besmet was. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.
Tot nu toe wordt aangenomen dat de hond mogelijk een infectie op zijn mond/neus heeft gehad en dat is de reden waarom hij enigszins positief getest is. Er zijn dus nog geen aanwijzingen dat de hond is geïnfecteerd met virussen, maar eerder dat de hond deeltjes virussen heeft die in de vacht rond de neus en mond zitten. Mocht je hond ziek worden na het contact met een besmet persoon, dan moet je natuurlijk meteen contact opnemen met je dierenarts.

Is het noodzakelijk contact met mijn huisdier te vermijden als ik zelf besmet ben met het coronavirus?
In dat (onverhoopte) geval is het zeker niet onverstandig om nauw contact met je huisdier te vermijden. Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voerplekken.

Moet ik voorkomen dat mijn hond andere honden begroet?
Aangezien niets er op wijst dat honden virussen kunnen dragen, is het vooralsnog veilig om je hond met andere honden in contact te laten komen. Natuurlijk is er wel een aantal infectieziekten dat makkelijk van hond op hond kan worden overgedragen, zoals het Parvovirus en Kennelhoest. Tegen deze ziekten kun je je hond laten inenten. Wel is het verstandig om de afstand tussen jou en een ander te beperken tot ongeveer anderhalve meter, zoals de richtlijnen voorschrijven. Wel zo veilig voor iedereen!

Wat kan ik nog meer doen?
Ongeacht de situatie is het sowieso een goed idee om goede handhygiëne rond je huisdier te hebben. Was regelmatig je handen met zeep of handdesinfectie en beperk het likken in je gezicht. Een hond kan veel ziektekiemen dragen, dus hoewel er geen aanwijzingen zijn dat je hond COVID-19 kan dragen, is goede handhygiëne altijd een goed idee.

We wensen jullie allemaal heel veel sterkte in deze rare tijd. Wil je delen hoe met deze situatie omgaat en/of lezen hoe anderen dit doen? Ga dan naar onze Facebook-pagina.

 

 

Hypoaalergeen hondenvoer

Wild Forest

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met wild, lamsvlees, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
hypoallergeen hondenvoer

Alaska River

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met zalm, haring, kip, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
Hypoallergeen hondenvoer

Island Farm

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met eend, kalkoen, wild, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu

Junior Valley

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer voor pups. Met vijf soorten vis, kip, groente en fruit. Geschikt voor honden van 1-12 maanden van alle rassen.

Bestel nu