Giardia bij jouw hond: symptomen en behandeling

inline

Giardia. Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Hoe dan ook, je wilt niet dat je hond er mee te maken krijgt. In deze blog vertellen we je meer over giardia, wat de symptomen zijn en wat jij er als baasje tegen kunt doen.

Wat is giardia precies?
Giardia is een veel voorkomende eencellige parasiet van het maagdarmstelsel. Deze parasiet komt voor bij de hond, kat én mens. Ook andere diersoorten kunnen deze parasiet bij zich dragen. Bij honden is het één van de meest voorkomende maagdarmparasieten.

Wat zijn de symptomen van giardia?
Veel dieren hebben helemaal geen symptomen, maar kunnen wel dragers zijn. Bij pups en bij jonge of verzwakte honden (bijvoorbeeld honden uit het buitenland) komen wél vaak symptomen voor. Meestal zie je dan een steeds weer terugkerende diarree, soms met slijm of bloed, afgewisseld met periodes van normale ontlasting. Vaak blijven de dieren een goede eetlust houden en maken ze geen zieke indruk. Sommige dieren gaan braken. Een enkele keer kan een hond ernstiger ziek worden. Dit kan zich dan uiten in sloomheid en/of gewichtsverlies.

Is giardia besmettelijk?
Ja, giardia is zéér besmettelijk! Je hond kan besmet worden door indirect contact met de ontlasting van andere besmette dieren, maar ook via besmet water of voedsel. Besmetting uit zich het meest op plaatsen waar veel honden samenkomen, zoals in kennels en pensions, bij fokkers en natuurlijk uitlaatplaatsen. In geval van besmetting is het verstandig de honden uitlaatplaatsen een tijdje te vermijden. Besmette dieren die geen verschijnselen hebben, scheiden de eitjes van de parasiet uit via de ontlasting. Deze kunnen soms wel maanden buiten het lichaam leven, waardoor ze zich kunnen inkapselen. Het kan wel één tot twee weken duren voordat de symptomen zich openbaren. Giarda is overigens een zogeheten zoönose, wat betekent dat de ziekte overdraagbaar is van hond op mens. Mensen die besmet zijn met giardia kampen voornamelijk met diarree en aanverwante klachten.

Hoe wordt de diagnose giardia gesteld?
De diagnose giardia wordt gesteld door het aantonen van de giardia-parasiet of eitjes in de ontlasting. Omdat de parasiet niet in iedere ontlasting voorkomt, kan het lastig zijn om de diagnose vast te stellen. Daarom moet je drie dagen na elkaar de ontlasting verzamelen en wordt hiervan een monster afgenomen. Dit ook om andere parasieten eventueel uit te sluiten.

Wat is de behandeling van giardia en wat kun je zelf doen?
Naar aanleiding van de uitslag wordt er door de dierenarts een behandelplan samengesteld, dat per hond zal verschillen. Hoe dan ook wordt je hond in huis behandeld (en niet in de praktijk van de dierenarts). Verder zijn de volgende zaken van belang wanneer je hond is besmet met giardia:
• Was je handen na contact met je viervoeter en/of met de uitwerpselen van je huisdier;
• Was (voor en na de behandeling) de kleedjes/kussens en speelgoed op minstens 60 graden;
• Reinig de voer- en drinkbakken met kokend water;
• Was je hond gedurende de behandeling met shampoo.

We hopen dat je iets hebt aan deze informatie. Lees ook de blog die we eerder schreven over het coronavirus COVID-19 in relatie tot jouw hond.

hypoallergeen hondenvoer

Alaska River

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met zalm, haring, kip, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
Hypoaalergeen hondenvoer

Wild Forest

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer met wild, lamsvlees, groente en fruit. Geschikt voor alle volwassen honden.

Bestel nu
proefpakket

Proefpakket

Het proefpakket van is dé manier om Wolf's Mountain te proberen!

Bestel nu

Junior Valley

Hypoallergeen graanvrij hondenvoer voor pups. Met vijf soorten vis, kip, groente en fruit. Geschikt voor honden van 1-12 maanden van alle rassen.

Bestel nu